<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Wat zijn de learnings die Job de Visser als ondernemer heeft meegenomen?

20 jaar geleden werd Quaestus opgericht door Job de Visser. Een bijzonder moment om even te reflecteren op de afgelopen 20 jaar als ondernemer. 
"Het is allereerst een continue zoektocht, een ontwikkelingsreis. Dat staat als een paal boven water", aldus Job. "Een reis waarbij de ontwikkeling van Quaestus sterk gerelateerd is aan de ontwikkeling van mezelf als ondernemer. Maar ik geef toe, ik heb veel moeten leren om te komen waar we nu als bedrijf staan."

In deze blogreeks "Wat zijn de learnings die Job de Visser als ondernemer heeft meegenomen?" deelt Job graag zijn learnings van de afgelopen 20 jaar als ondernemer. 

Learning 1: Corrigeren van een misvatting.

Vaak gaat het over andere perspectieven krijgen op je eigen ideeën en overtuigingen. Overtuigingen die achteraf een misvatting blijken te zijn. Bijvoorbeeld: Als ik die andere ondernemer, die zeer succesvol is, nadoe dan word ik zelf ook succesvol! Die gaat volgens mij niet op. Ik heb veel geleerd van een aantal succesvolle ondernemers en daar ben ik nu nog dankbaar voor. Ik heb echter gemerkt dat ik niet alles kon kopiëren.

Komende uit de recruitment markt zijn we gestart met een bureau voor executive search voor het hogere segment. Dat lijkt hetzelfde maar bleek toch heel anders. Dat beseffen vergde tijd. Ik kwam erachter dat ik alleen een bedrijf kan leiden vanuit mijn eigen persoonlijkheid en overtuigingen. Ik heb moeten leren wat mijn eigen weg is die ik moet gaan om er een succes van te maken. En vervolgens deed ik dat op een eigen manier, met een eigen leiderschapsstijl. Vanuit mijn eigen persoonlijkheid en overtuigingen.

Uit een proefschrift van onze leiderschapspartner Jeroen Seegers is gebleken dat leiderschap is te leren, maar de mate waarin je het kunt leren afhankelijk is van de mate waarin je in staat bent te reflecteren op je eigen gedrag. Reflectie en ontwikkelen zijn dus onlosmakelijk verbonden.

Learning 2: Creëer een team van ervaren krachten die beter zijn dan jij!

Toen ik net startte met Quaestus in 2000 had ik nog het gevoel dat ik alles het beste kon en ook moest kunnen. Tot ik er achter kwam dat ondernemen en het bouwen van een bedrijf toch wel veel aspecten heeft. Ik moest het beste zijn in opdrachten binnenhalen, in het uitvoeren van de opdrachten, in het managen van de organisatie, het financieel sturen etc. Veel hooi op de vork! Ik moest leren om toe te geven aan mezelf dat anderen sommige aspecten beter beheersen. Dat was even slikken voor mijn ego, maar vanaf dat moment ben ik een team gaan samenstellen van ervaren krachten die in minimaal 1 aspect beter waren dan ik. Ik hoor het je denken: wat is dan nog je eigen toegevoerde waarde? Dat blijft toch het ondernemen zelf, de juiste beslissingen nemen op de juiste momenten. De juiste mensen aannemen. Een team samenstellen dat complementair is en als geheel alle ambities van het bedrijf kan waarmaken! Zoals mijn mede-partner Gerard Ketelaar altijd zegt: Nobody is perfect, but a team can be! En tenslotte natuurlijk een visie uitdragen die inspireert. Waarom zou iemand anders voor jou komen werken? Hierover volgende keer meer.

Geschreven door  Job de Visser

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.