<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Wat maakt de Covid-19 crisis anders?

We krijgen de laatste tijd veel vragen over de ontwikkeling van de markt voor leiderschapsposities. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat er mede als gevolg van de Covid-19 maatregelen een enorme verandering heeft plaats gevonden. Normaal gesproken is er in een stijgende markt behoefte aan meer kandidaten en worden die langzamerhand steeds schaarser. In een dalende markt zien we vaak de omgekeerde beweging: minder vraag en een toenemend aantal kandidaten. De fases tussen deze twee bewegingen zijn altijd goed voor Executive Search-bureaus omdat er dan veel opdrachten en ruim kandidaten zijn. Dan gaat alles heel soepel.

Gerard Ketelaar, Managing Partner bij Quaestus, deelt zijn inzichten over waarom het juist nu belangrijk is om te investeren in de kwaliteit van uw team en het ontwikkelen van nieuw leiderschap.

Na een aanvankelijke vertraging aan de markt-kant (kan ik nu wel nieuw leiderschap binnen halen?) en voorzichtigheid aan de kandidaten-kant (kan ik nu wel zo’n risicovolle stap maken?), zien we nu een aantal andere elementen die een belangrijke rol kunnen gaan spelen en wel eens tot ongekende bewegingen kunnen gaan leiden:

  1. Onder druk van de Covid-19 crisis is duidelijk geworden dat een deel van het leiderschap niet adequaat kon reageren. Dat kwam vaak doordat ze onder de druk van de ontwikkelingen niet de veiligheid en gerichte beweging bij hun mensen konden realiseren. Bijzonder was wederom om te zien dat mensen basaal drie reacties hebben op een onoverzichtelijk, angstige situatie: vechten, vluchten of bevriezen.
  2. Soms ook omdat ze niet mee konden in de omzetting naar een door de nieuwste IT-gesteunde virtuele organisatie. Niet alleen technologisch maar ook qua besturing op vertrouwen en output!
    Leiders mislukken vaak omdat ze niet in staat zijn de efficiency van de organisatie te vergroten, de organisatie te laten evolueren (technologie, marketing en innovatie) of niet in staat zijn hun mensen te empoweren. Uit onderzoek van Jeroen Seegers, Managing Partner bij Quaestus en auteur van het recent verschenen managementboek Leiders leren met vallen en opstaan, blijken deze drie elementen (efficiency, evolutie en empowerment) onderscheidend voor veerkrachtige organisaties.

Voor veel eigenaren van bedrijven ontstaat daarom al snel de behoefte om nu door te pakken op het vervangen van diegenen die onder goede marktomstandigheden nog redelijk mee konden, maar nu niet meer passend zijn. Dat betekent de laatste weken een enorme groei in de vraag naar de leiders die hier wel in mee kunnen. Dus tegen onze eigen verwachting in een enorm groeiende vraag vanuit de markt!

Aan de kandidatenkant zien we dat er, na een aanvankelijke aarzeling, in sommige branches bijvoorbeeld de horeca, de luchtvaart en dergelijke twijfel is ontstaan of daar nog een goede toekomst ligt. Soms door bedrijfseconomische afwegingen maar ook zeker vaak doordat zij zich niet kunnen vinden in hoe hun organisatie heeft geschakeld in deze crisis. Uit onderzoek van o.a. Harver is gebleken dat dit tot een 30% meer beweeglijke markt leidt aan de kandidatenkant. Ook wordt de druk op het type kandidaat dat iedereen zoekt steeds groter, waardoor verdere schaarste ontstaat.

Dit leidt haast tot een "perfect storm" (heel anders dus dan tijdens de bankencrisis in 2008/9) voor de Executive Search branche waarbij de verwachting is dat bedrijven rekening moeten gaan houden met een groter dan verwachte uitstroom van hun toppers (aandacht voor development is cruciaal) en aan de andere kant een grote behoefte aan kandidaten met een beweeglijker maar voor de juiste kandidaten schaarsere markt.

Een extra element is dat bij eigentijdse executive search bedrijven die hun automatisering op orde hebben, ook een enorme versnelling in het proces ontstaat, doordat het  proces zowel aan leverancier als aan opdrachtgevers kant voor een groot deel nu ook ‘gevirtualiseerd’ is. 

Dus groei in opdrachtenmeer kandidaten die open staan voor verandering maar de juiste skills voor deze tijd blijft schaars en een vele malen efficiënter proces.

Wees als bedrijf hierop voorbereid. Onderzoek eens een andere, meer nauwe en verdiepte strategische relatie met uw Executive Search bureau. Kijk daarbij naar bureaus die zowel met search als met leiderschapsontwikkeling kunnen helpen. Bedrijven die vanuit een modern leiderschapsprincipe werken.

Denk nu al na over wie u volgend jaar, als de economie hoe dan ook gaat inhalen en accelereren, nodig heeft en wees erop voorbereid dat u een paar van uw beste mensen gaat verliezen. Durf nu te investeren in kwaliteit van uw topteams door het strategisch binnenhalen en gericht ontwikkelen van nieuw leiderschap. Nieuwe leiders die met zorg bouwen aan vertrouwen, die werken aan een gevoel van bescherming en veiligheid en tegelijkertijd een bron van inspiratie zijn. Leiders die hun team de energie geven om verantwoorde risico's te durven nemen. 

Wij lichten dit gaarne nader bij u toe. Praat eens pro-actief met onze specialisten, ook over versnelde adaptatie en een krachtige ‘relaunch’. Wij helpen u graag om sterker uit deze crisis te komen.

Meer weten over onze unieke Quaestus Executive Search aanpak? Of de zoektocht naar Secure Base Leaders? Download ons Executive Search magazine of neem contact op met Gerard Ketelaar via +31653898330/gerardketelaar@quaestus.eu

Geschreven door  Quaestus Leadership Innovators

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.