<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Het belang van intensief contact

Gestructureerd interviewen, persoonlijkheidstesten, assessment centers etc. De verschillende methoden die we bij Quaestus gebruiken om de juiste kandidaat te selecteren hebben al een bepaalde waarde als het gaat om het voorspellen van succesvol werkgedrag. De een van grotere waarde dan de andere. De wetenschap zorgt voor goede validatie. 

Op persoonlijke noot wil ik er graag een aan toevoegen, een die mij óók helpt, namelijk: het belang van het intensief begeleiden van de kandidaat. Met name doel ik dan op de contactmomenten rondom zijn -eerste- gesprekken met en bij de opdrachtgever, het assessment en de contractonderhandelingen. Vanzelfsprekend gaat het me erom om er “te zijn” voor de betreffende persoon en deze te ondersteunen bij zijn voorbereiding op de gesprekken, maar ik heb ervaren dat die momenten me ook ontzettend helpen bij het ècht leren kennen van de kandidaat.

Oftewel, wat voor gedrag zie ik dan? Word ik nogmaals bevestigd in datgene wat ik al heb gezien tijdens het diepte interview? Of niet?... Hoe gemotiveerd is hij of zij echt? Hoe bereidt iemand zich voor op de gesprekken en hoe legt hij contact met de verschillende stakeholders?

Tijdens deze begeleiding krijg ik een belangrijke inkijk(je) in hoe de toekomstig Directeur of Commissaris straks “in het echt” zal gaan acteren. Het geeft me inzicht in hoe goed en snel er een analyse wordt gemaakt van de situatie, maar ook wat zijn visie op de business is en hoe hij deze denkt te gaan verwezenlijken. En mogelijk het belangrijkst; ziet de kandidaat naast de formele ook de informele paden bij de opdrachtgever, en weet hij deze ook tijdens de eerste kennismakingsgesprekken al te bewandelen?

Daarnaast word ik in positieve (en soms helaas in negatieve zin) in de ware aard van een persoon bevestigd na het assessment center; is hij of zij in staat hierop te reflecteren? En zich kwetsbaar op te stellen? En tot slot, hoe onderhandelt de kandidaat over het arbeidsvoorwaardelijke gedeelte?; is hij/zij scherp op de inhoud en zacht op de relatie? Of niet? Het zegt me veel over de verschillende kwaliteiten van de persoon.

Vragen over ons Executive Search proces? Neem dan contact met ons op via deze link. 

Picture of Pim Vergunst

Geschreven door  Pim Vergunst

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.