<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Nadat Angelique Schouten, sinds kort CEO bij CLEVR (vh Mansystems/Flowfabric), had besloten om weg te gaan bij haar vorige werkgever had ze zich voorgenomen om een half jaar niks te gaan doen.

Hoe kwam de keuze voor Quaestus tot stand

Angelique: “Ik had er bewust voor gekozen om geen nieuwe baan te zoeken. Echter, na twee weken kreeg ik meerdere berichten van headhunters. Allemaal vroegen ze of ze iets voor me konden betekenen. Ik heb iedereen genegeerd, behalve één die me opviel: Quaestus. De consultant van Quaestus raakte de juiste snaar. Zij wist precies wat ik voelde en nodig had en moedigde me aan om eens open te spreken met een commissaris van CLEVR. Dat heb ik gedaan. Wat oorspronkelijk een afspraak van een uur was, is een wandeling van 3 uur geworden. Dit was op 16 januari en het begin van een rollercoaster, waarin de consultant mij in 1.5 week tijd begeleidde langs alle betrokkenen; van de private equity organisatie tot de RvC en een kennismaking met het C-level team. Er werd ook een heel bijzonder assessment uitgevoerd. Toen ik even later uit het kantoor kwam wist ik: ‘it fits like a glove’. Hier moet ik voor gaan. Ik ben op 1 februari begonnen als CEO van CLEVR.”

Er waren volgens Angelique Schouten meerdere redenen waarom zij alleen op Quaestus reageerde toen zij werd benaderd: “Normaal werken executive search bureaus vanuit een transactionele aanpak: zij zoeken en vinden een kandidaat, krijgen een fee en vertegenwoordigen de opdrachtgever. Bij Quaestus merkte ik dat er niet alleen een focus was op het invullen van de positie doch juist ook sterk op de dialoog met de kandidaat: past de kandidaat bij het bedrijf, hoe is de waarde/cultuurmatch en wat is in het belang van de kandidaat? Hierbij heeft de Quaestus consultant mij echt uitgedaagd en samen hebben wij mooie, open gesprekken kunnen voeren. Het voelde voor mij compleet anders dan bij andere headhunters en executive search bureaus.”

“Waar het bij andere executive search bureaus transactioneel aanvoelt was het bij Quaestus eerder transformationeel.”

Wat was voor jou de toegevoegde waarde van Quaestus?

Als Angelique wordt gevraagd wat zij de unique selling point (USP) van Quaestus vindt, geeft ze al snel een uitgebreid antwoord: de strakheid in het proces, de begeleiding van meetings zowel vooraf als achteraf, een stukje feeling en het fingerspitzengefühl. “Ik merkte dat ik met vakmensen sprak. Er zit veel ervaring en kennis binnen het team. Daarnaast had het assessment, wat ik normaal echt niet leuk vind om te doen, een hele bijzondere opzet (het was als een beleving onder hoge druk van de nieuwe rol met live simulaties op een zeer geavanceerd platform) en het heeft in combinatie met de begeleiding vanuit de leiderschapscoach zeker toegevoegde waarde. Ik heb daar nog steeds veel aan.” Bij Quaestus wordt de kandidaat in de eerste 6 maanden na zijn of haar start (onboarding) intensief begeleid. De leiderschapscoaches helpen met vragen als: hoe kunnen we je helpen landen? Wat heb je nodig, kunnen we iets binnen je team betekenen? Hoe kun je het beste samenwerken met degene die je opvolgt en hoe kunnen we je helpen met de transitie? Angelique: “Dat is heel bijzonder. Het proces bij Quaestus gaat veel verder dan alleen een match en een plaatsing. Waar het bij andere executive search bureaus, zoals gezegd, transactioneel aanvoelt, was het bij Quaestus echt transformationeel.”

Een nieuw vervulde vacature

Inmiddels heeft CLEVR ook een CFO functie door Quaestus laten vervullen. Angelique legt uit hoe dat is bevallen: “CFO posities zijn lastig om te vervullen omdat je zowel met een cultural match als met de groei ambities van de organisatie te maken hebt. Onze wensenlijst was lang. Waar andere opdrachtgevers misschien wat makkelijker zijn met het aanpassen of laten vallen van eisen, wist ik dat ik op geen enkel vlak compromissen wilde gaan sluiten.” Dat wetende, vonden de consultant en researchers het van belang om ook de uitdagende vragen te blijven stellen. Zo kwamen zij gezamenlijk steeds meer tot de kern: is dit wat je zoekt, welke criteria zijn belangrijk en hoe kunnen we onze search strategie aanpassen zodat we de juiste persoon vinden. Angelique: “Het Quaestus team bleef continu met goede kandidaten komen. Waar andere executive search organisaties op een gegeven moment zeggen dat ik mijn eisen bij moet stellen, zag het Quaestus team het juist als een uitdaging. Ze gingen steeds een tandje dieper en bleven doorgaan tot ze de perfecte match hadden gevonden. We hebben nu echt een 100% fit met wat we zochten. Er is geen twijfel over mogelijk dat ik Quaestus aan zou bevelen aan anderen.”

“De leiderschapscoach van Quaestus is voor mij echt een spiegel en onafhankelijke sparringpartner.”

Assessment en onboarding

Een belangrijk en uniek onderdeel van de search procedure bij Quaestus is het innovatieve en uitgebreide assessment dat wordt uitgevoerd, gevolgd door een onboarding en coaching traject gedurende de eerste zes maanden van de nieuwe plaatsing.

Angelique: “Voor een nieuwe CEO op een nieuw bedrijf dat net uit een fusie is voortgekomen en dat op de vooravond van substantiële groei staat, is een ervaren coach een enorme asset. De eerste negentig à honderd dagen als een nieuwe leider zijn allesbepalend voor het team en de relatie met de RvC, je hebt dus alle hulp nodig die je kunt krijgen. Als je dan een leiderschapscoach in de buurt hebt met zo’n gevoel van veiligheid die jou en je team door en door kent, dan kun je enorm toewerken naar gezamenlijke groei. Dit zorgt ook voor een goede aanvulling op de al bestaande lijnen tussen management en, bijvoorbeeld, de RvC. Zij is voor mij echt een spiegel en onafhankelijke sparringpartner.”

Picture of Eveline van Rooij

Geschreven door  Eveline van Rooij

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.