<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Quaestus heeft voor een van de ondernemingen van Active Capital Company de nieuwe CEO voorgedragen die het bedrijf Technobis Group gaat leiden naar een nieuwe toekomst. Floris van Hall, Investment Manager bij Active Capital Company, vertelt over de wensen, de zoektocht en de succesvolle match.

Wat kun je vertellen over Active Capital Company?
“Wij zijn een zeer actief Private Equity fonds, opgericht en geïnspireerd door ondernemers. We worden ook wel investerende ondernemers genoemd, nog meer dan ondernemende investeerders. Vanuit ons laatste opgehaalde fonds ter grootte van € 85M investeren wij in MKB-bedrijven gevestigd in Nederland of Duitsland met een omzet tussen € 10M-€ 100M.

We richten ons specifiek op de maakindustrie, productiebedrijven en technische groothandels of zakelijke dienstverlening waar wij dagelijks ondersteunen in strategische transformaties om verdere groei te realiseren. Vaak ondersteunen wij ondernemers in opvolgingsvraagstukken door net als bij Technobis Group zorg te dragen voor de zoektocht naar een opvolger.”

Welke vraagstelling leefde er voor de Technobis Group?
“Oprichter en eigenaar Pim Kat heeft in 25 jaar tijd een ontzettend mooi bedrijf opgebouwd waarop hij terecht enorm trots is. Dat wil hij ook straks nog zijn als het bedrijf onder een nieuwe leiding in drie afzonderlijke poten verdergaat. Het was tijd, zo zei hij, om het stokje over te dragen. Hij wilde zich weer gaan focussen op uitvinden, zijn grote passie en tevens de reden dat hij bekendstaat als één van de meest innovatieve uitvinders van Nederland. Sinds onze wegen elkaar in 2019 kruisten, zijn we gaan nadenken over hoe we samen zijn wensen zouden kunnen vervullen.”

Hoe heeft zich dat vertaald?
“We hebben besloten op zoek te gaan naar twee zwaargewicht CEO’s, type succesvolle serieondernemer, met kennis van de markten waarop de Technobis Group, en de drie ondernemingen die Technobis Group rijk is, zich focust. Eén hebben we neergelegd bij een headhunter in Engeland, voor de andere zoektocht hebben we contact gelegd met Quaestus.”

Vanwaar deze scheiding?
“Als nieuwe CEO van de huidige ‘Crystallization systems’ onderneming en de hightech product development onderneming van Technobis, wilden we graag de samenwerking zoeken met een Executive Searchspecialist die bekend is met de hightechmarkt.

Quaestus werd ons aangeraden als een partij die ruime ervaring heeft in het vinden van kandidaten in deze hoek. Active Company gelooft niet zozeer in het type van de ouderwets klassieke top-down manager, maar juist in purpose driven leiders die ondernemen en voortbouwen op de kwaliteiten en de unieke kennis binnen de organisatie.”

Hoe zagen de eerste stappen eruit?
“De ideale persoon voor de job hadden we al in een schets gevat. Gerard Ketelaar van Quaestus kwam direct met enkele mooie vergelijkbare profielen. Het netwerk dat Quaestus in de omgeving van Eindhoven heeft, bleek ook heel relevant. Met Gerard hadden we, kortom, vrij snel het vertrouwen dat we bij de juiste partij aan tafel zaten.”

Zijn jullie tevreden over de selectieprocedure?
“Quaestus werkt met een mooie softwaretool die kandidaten die bij het profiel passen in zicht brengt. Door in te loggen, konden wij exact volgen wie van hen door Quaestus werd gecontacteerd. Elke twee weken hadden we een update call en ook daarnaast was er regelmatig contact wat vanwege corona voornamelijk via Teams verliep. Een en ander werd strak gedirigeerd vanuit Quaestus. Dat schakelde heel prettig en op een goede manier.”

Was het aantal voorgestelde kandidaten voldoende?
“Uiteindelijk lag er een top-3 van kandidaten, aangeraden door Quaestus. We hadden gehoopt op een bredere selectie, maar natuurlijk was het kaliber dat we zochten - een serieondernemer met een professionele carrière in life sciences en de medische markt - geen makkelijke. Dat gezegd hebbende, heb je er maar één nodig. Quaestus is erin geslaagd om het schaap met de vijf poten te vinden, zoals we weleens gekscherend zeggen. John de Kok bleek qua ervaring en ondernemerschap het bewuste schot in de roos.”

Hoe zou je de aanpak van Quaestus willen omschrijven?
“Wat wij waarderen aan Quaestus is dat zij veel moeite heeft gedaan om Technobis als bedrijf te doorgronden alvorens te beginnen aan de zoektocht. Ze zijn langsgekomen om samen met ons en huidig management het ideale profiel op te stellen. Dit bleek voor de zoektocht zeer waardevol.”

De oude eigenaar wilde graag betrokken blijven. Is dat gelukt?
“Zeker, in het gehele proces. Hij is er erg bij gebaat dat het bedrijf in goede handen komt. John de Kok heeft als de juiste man op de juiste plek dan ook een vliegende start gemaakt. Zowel met zijn persoonlijk ambities als met wat het bedrijf nodig heeft. We zien dat het potentieel nog vele malen groter is dan we dachten, terwijl wij al redelijk ambitieus waren. De oprichter heeft er ook een enorm vertrouwen in en we zien de toekomst rooskleurig in.”

Zou je de aanpak van Quaestus in een paar kernwoorden kunnen vatten?
“Persoonlijk, vriendelijk en welwillend om het bedrijf, waarvoor ze op zoek gaan, echt te doorgronden. In het persoonlijke hebben we elkaar zeker gevonden. Wat we ook delen, is passie voor het MKB en ondernemerschap. Een leuke overlap.”

Quaestus heeft ook veel te bieden in Leadership Development, Assessment en Strategy & Development. Is dat eveneens interessant voor jullie?
“Veel daarvan organiseren wij zelf al. Maar bij een volgende zoektocht naar een nieuwe CEO of CFO voor een van onze bedrijven zullen we Quaestus zeker weer in overweging nemen. Het gevoel is goed.”

John de Kok is sinds 1 november aan de slag gegaan als CEO van Technobis Group. Over het gelopen traject zegt hij: ‘Het proces verliep erg snel. Het contact met Anne-Marije en Mathijs van Quaestus heb ik ook als zeer fijn en persoonlijk ervaren. Na een vlot proces zit ik nu helemaal op mijn plek.’

Geschreven door  Quaestus Leadership Innovators

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.