Je lichaam is de bron van alle energie. Je zult er daarom heel goed voor moeten zorgen, als je aan topsport doet, wat leidinggeven is. Dat vraagt aandacht en vertraging. Heel goed kijken en luisteren naar wat je nodig hebt. En daar komen elementen om de hoek zoals jezelf goed voeden en zorgen voor veel en de juiste beweging. Maar nog veel meer zijn meditatie, focus en goed ademen van belang. Het gaat dus niet om snelheid maken, maar om vertraging zoeken. In ieder gesprek, tijdens iedere meeting. En als je allergisch bent voor het woord vertragen, lees dan ‘verdieping’.
Zodra je aandacht aan je lijf gaat besteden, kom je erachter dat er nog veel meer energie te halen is. Dat je je stem nog beter kunt gebruiken en je intuïtie weer een rol kan spelen in het nemen van zakelijke beslissingen. Dat je door werkwoorden als compassie en genieten, je mensen op een heel andere manier ‘aan’ kunt zetten. Dat delegeert een stuk beter en levert direct resultaten op.
In deze snel veranderende wereld nemen ook de eisen die aan leidinggevenden gesteld worden, rap toe. Als je meer uit je rol als leidinggevende wilt halen, is je lichaam een prachtige bron van energie en niet alleen nuttig maar zelfs nodig om optimaal te presteren.
Vijf tips voor meer vitaliteit:
1. Haal adem
Een vreemd woord eigenlijk, ademhalen. Adem hoef je tenslotte niet te halen, je adem komt en gaat vanzelf. Ga je starten met een meeting, die jij aftrapt? Adem dan eerst lang en rustig uit. Dan ontspant je lijf en je collega’s ook. Dat scheelt energie. Dit uitademen werkt zelfs in een Zoom meeting, omdat je stemgebruik direct anders wordt, en je gezichtsspieren zich ontspannen. Adem uit voor je reageert, vooral als het niet zo gaat als jij wilt.
2. Vertraag
In spreken, in handgebaren, looptempo. Veel energie gaat verloren aan ongemerkt aangespannen spieren die helemaal niet aangespannen hoeven te zijn. Zit je in de auto? Probeer dan eens je bilspieren helemaal te ontspannen. Tenslotte word je gedragen door de autostoel. En check af en toe, of je kaken, je lippen en je mond en tong ontspannen zijn. Wedden van niet? Tel al deze energie eens op, terwijl je vertraagd kijkt naar je handelen.
3. Laat stiltes vallen
In stiltes schuilt vaak een oplossing. We zijn allemaal zo bang om stiltes te laten vallen, en vullen die het liefst op met ‘het goede antwoord’. Wat belangrijk is aan stilte, is dat je dan vaak ruimte maakt om te ‘voelen’ wat een gesprek met je doet. Je lichaam laat je merken, door gespannen kaken, maagpijn of samengeperste lippen, dat je niet lekker in een gesprek zit. Of juist wel, door een ontspannen mond en tong, en zachte ogen. Gebruikt stiltes om informatie te laten ‘landen’, en op die manier een passend besluit te nemen over wat goed is voor jou.
4. Wees duidelijk
Geef heel helder je grenzen aan. Dat scheelt later repareertijd.
5. Zorg eerst voor jezelf, iedere dag
Goed eten, water drinken, sport, buitenlucht, goed ademhalen, ontspanning en regelmatig in stilte zitten is onderhoud voor je eigen lichaam. Je geest wordt ook rustiger als je goed voor jezelf zorgt. Dat is niet egoïstisch, dat is nodig. Zeker bij topsport als executive zijn. Zorg dat je je eigen recept ontdekt en kent en doe daarin geen concessies.
Esther Teeuw is psychologe, yogadocente en executive coach. Ze geeft zelf al 25 jaar leiding en staat inmiddels 20 jaar op de mat. Haar boek ‘managers op het matje’ (verschijningsdatum 1 feb 2020) combineert haar passie voor leiderschap met haar liefde voor yoga.