<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Eric van der Linden, HR Directeur bij Ctac, deelt zijn ervaringen met het Leadership Readiness Platform

De zoektocht naar (toekomstige) leiders én het ontwikkelen van het Talent Quotiënt in een organisatie is lastig, zeker in de huidige tijd. Het is tijdrovend, vaak gebaseerd op beperkte waarnemingen en op prestaties uit het verleden. Gelukkig kan het anders. Met het Quaestus Leadership Readiness Platform. Dit platform biedt de uitkomst voor bedrijven die meer inzicht willen in het huidige talent binnen de organisatie, maar ook voor slimme en grondige selectie van potentiële werknemers. 

Eric van der Linden, HR Directeur bij CTAC (beursgenoteerd IT bedrijf, gespecialiseerd in business & cloud integratie), heeft voor zijn in diensttreding zelf deelgenomen aan het Quaestus Leadership Readiness Platform tijdens de selectie procedure voor zijn huidige positie. We gingen met Eric in gesprek over zijn ervaringen met het Leadership Readiness Platform.

Blogpost Eric

Kun je ons meenemen in jouw ervaring met het Leadership Readiness Platform assessment center?
'Mijn algemene ervaring met het assessment is erg positief. Dit komt omdat deze manier van assessment verfrissend is vergeleken met een traditioneel assessment. Het assessment vindt niet op kantoor plaats, maar wordt virtueel uitgevoerd waardoor je de mogelijkheid hebt om dit vanuit je eigen werkplek of vanuit huis te doen. Zodra echter het assessment van start gaat, wordt er echt als het ware een organisatie om je heen gebouwd waardoor je vanaf de eerste minuut het idee hebt dat je daadwerkelijk in de desbetreffende organisatie werkt. De IT kant van het assessment is wat dat betreft echt goed georganiseerd.

Jezelf voorbereiden op het assessment is noodzakelijk. Achteraf was ik enorm blij dat ik destijds mezelf goed heb voorbereid door mij alvast in te lezen in de organisatie waar ik een dag tijdens het assessment werkzaam zal zijn. Je wordt geïntroduceerd met je team, je manager, de cultuur van de organisatie en de huidige situatie. Je kunt ook in jouw digitale omgeving alvast aantekeningen maken waar je tijdens het live assessment op terug kan vallen. Daarnaast heb ik ook een persoonlijkheidsvragenlijst en een learning agility test gemaakt.

Het assessment zelf is intensief. Mijn assessment duurde 3 uur, maar het voelde als een kwartier. Het is een “pressure cooker” waarin je skills worden getest, doordat je betrokken wordt bij verschillende interventies. Om als voorbeeld te nemen; je wordt via een videoverbinding live gebeld door een collega of je manager waarbij je een coachinggesprek hebt of een eerder opgesteld businessplan presenteert. In al deze verschillende interventies is er sprake van nieuwe impulsen. Daarnaast vind ik het prettig dat je zelf de datum en het tijdstip van het assessment kunt bepalen.

Mijn algemene ervaring met dit assessment was dus erg positief. Ik vond de voorbereiding en de opbouw van het assessment goed omdat het echt je vaardigheden naar boven haalt. Daarnaast vond ik de case die gebruikt werd erg overeenkomen met de realiteit.'

Goed om te horen, je zegt dat je jouw skills en natuurlijk gedrag hebt kunnen laten zien. Wat hield dat in voor jou? Wat heb jij met name kunnen laten zien?
'Dat zijn er een aantal. Ik denk dat het gaat om het kunnen scheiden van de hoofd- en bijzaken. Dat is een van de belangrijkste. Daarnaast is het maken van de connectie met mensen, het verbinden, een belangrijke skill die je kan laten zien omdat je zelf de mogelijkheid hebt om met mensen contact te leggen in de virtuele omgeving. 

Ook worden je communicatieve vaardigheden en je stressbestendigheid op de proef gesteld, omdat het belangrijk is om heel snel en to-the-point te kunnen communiceren en je tijdens de 3 uur genoeg impulsen krijgt. De disclaimer vooraf is dus niet voor de bühne.' 

Wat was voor jou de grootste uitdaging tijdens dit assessment?
'Gefocust blijven en de rode draad in je assessment vast proberen te houden. Doordat je tijdens de voorbereiding de case hebt kunnen inlezen en een aantal analyses hebt kunnen maken, wil je graag vasthouden aan de rode lijn die je vooraf hebt gekozen. Het blijven focussen gedurende de 3 uur, is naar mijn mening de grootste uitdaging.' 

Als het gaat om de kwaliteit van het assessment, wat is in jouw optiek de toegevoegde waarde van het LRP assessment, in vergelijking met de meer traditionele assessment centers?
'De toegevoegde waarde van het Leadership Readiness Platform assessment is dat het snel is, het is dynamischer en je wordt in een setting gebracht waar je op een natuurlijke wijze je skills kunt laten zien.'

Hoe bedoel je dat precies?
'Ik heb veel ervaring met traditionele assessments en ook in mijn rol als HR-professional en assessor vele assessments bijgewoond. Traditionele assessments vind ik persoonlijk statischer en zijn meer gericht op een rollenspel. Bij het Leadership Readiness Platform had ik meer het gevoel alsof ik live in een businesscase actief was. Het benadert de normale situatie meer in vergelijking met traditionele assessments. 

Het is veel dynamischer, je maakt gebruik van moderne tools en het is innovatief. Dat maakt het echt onderscheidend van traditionele assessments. Voor de toekomst denk ik dat het ook interessant is om virtuele groep meetings te organiseren. Nu is er de mogelijkheid om één op één virtuele meetings in te plannen, maar het zou ook interessant zijn om een meeting te organiseren waarin collega’s uit bijvoorbeeld New York, Berlijn, Zuid-Afrika, etc. inbellen.' 

Dat is zeker een mooie toevoeging! Een kenmerkend aspect van het Leadership Readiness Platform assessment is dat het zowel gericht is op high tech, als high touch. Hoe heb jij deze combinatie ervaren?

'Persoonlijk vind ik het stuk high tech er echt uitspringen. In het assessment zelf zaten daarnaast ook verschillende touch-momenten. Dat zijn die momenten dat je met de assessoren spreekt als jouw huidige collega’s. Je spreekt er dan niet mee als assessoren maar je spreekt er mee als je collega’s. Ik denk dat het high touch aspect nog kan worden uitgebreid door nazorg aan te bieden direct na afloop van het assessment.' 

Goede suggestie, dat zou inderdaad kunnen als afronding van het totaalplaatje. Welke learnings heb je verder meegenomen uit het assessment en hoe pas je deze nu toe in jouw huidige praktijk?
'Het is voor mij niet de eerste keer dat ik een assessment onderga, ik ben op de hoogte van de denkrichting, maar het benoemen van je “derailers” vind ik belangrijk. Deze “derailers” werden na het assessment, tijdens de heel persoonlijke evaluatie uitgebreider besproken.

Wat ik met name heb meegenomen uit deze gesprekken is inzicht in; vertoon ik ineffectief gedrag? Wat gebeurt er dan? Welk patroon zie ik, waar moet ik wat voorzichtiger zijn, en waar moet ik iets meer gas op geven? Op deze manier wordt je met je neus op de “derailers” gedrukt. Dat was voor mij een eye-opener.

De learning die ik persoonlijk heb meegenomen is het feit dat assessments op deze manier ook mogelijk zijn. Het is niet meer noodzakelijk om een hele dag naar een bureau te gaan. Deze manier van assessments is in mijn ogen veel moderner, interactiever en effectiever.' 

Gekeken vanuit jouw visie als HR Directeur, hoe kan het Leadersip Readiness Platform organisaties helpen beter inzicht te krijgen in het (potentiële) talentquotiënt en het ondersteunen in de ontwikkeling van het huidige talent?
'Deze manier van assessment kan ook onderdeel zijn van de leadership development journey. Stel, je hebt een aantal talenten, professionele leiders, die je de komende jaren graag wilt doorontwikkelen omdat het bedrijf gaat groeien of het bedrijf gaat veranderen, dan is dit een mooie uitkomst.

De vraag die je daar bij kunt stellen is, kunnen die mensen mee binnen de verandering? Zo ja, op welke manier gaan we dat aanpakken? Het Leadership Readiness Platform kan daar prima mee helpen, ook aan de commerciële kant, die er de komende jaren heel anders uit gaat zien doordat we niet meer regelmatig bij klanten zullen zitten. Dus hoe ga je dan om met je klanten? Hoe pak je het aan? 

Wat ik daarnaast aantrekkelijk vind is dat je echt even in die geconditioneerde stress-situatie wordt gebracht. Je persoonlijke plussen en minnen komen altijd boven water. Cognitief moet je dus enorm scherp zijn. Het Leadership Readiness Platform is in mijn ogen daarom écht een aanvulling op de meer traditionele face-to-face coaching. Kortom, een data-punt in de leiderschapsontwikkeling.' 

Dank je wel Eric, goed om te horen. Het Leadership Readiness Platform is inderdaad zeer geschikt voor een leadership development journey. Het mooie van de data-driven insteek van dit assessment is dat deelnemers na afloop met hun persoonlijke learnings aan de slag kunnen middels de Leader Habit App. Hierdoor wordt de continuïteit van de persoonlijke ontwikkeling dagelijks ondersteund en wordt men uitgedaagd het geleerde in praktijk te brengen middels persoonlijke opdrachten en reflectie-momenten.

Het platform houdt ook bij wat je daarmee doet. Daardoor heeft de leiding van de organisatie op elk moment met 1 druk op de knop inzicht in het actuele niveau van het leiderschap in je organisatie. 

Wij danken Eric van der Linden hartelijk voor zijn openheid, reflectie en input.

Wil jij meer informatie over het Leadership Readiness Platform?
Download dan hier de Leadership Readiness Platform brochure of neem telefonisch contact op met Sytske Wierda, Leiderschapsconsultant bij Quaestus via +31650212571.

 

Picture of Lieke van Grinsven

Geschreven door  Lieke van Grinsven

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.