Nieuws & insights

Transparantie in het search proces

Geschreven door Eveline van Rooij | 20.05.2021

Hoe zorg je er in een search procedure voor dat er duidelijk, open en eerlijk gecommuniceerd wordt met de opdrachtgever? Bij Quaestus werken we met een transparant proces; alle stappen en door kandidaten vrijgegeven informatie kunnen door de opdrachtgever direct gevolgd worden. Lo van den Broek en Mathijs de Roeck, Research Consultants bij Quaestus, en Agnes du Bois, Operations Manager bij Quaestus, leggen uit hoe dit in zijn werk gaat.

 

Q’s unieke search proces

Er zijn meerdere aspecten die het search proces van Quaestus uniek maken. Mathijs legt uit: “Wij werken met een online platform waardoor we heel transparant en flexibel kunnen werken. De opdrachtgever kan alles zien wat we doen; dit maakt het makkelijk om een echte partnership aan te gaan. We werken en denken mee met de klant: als we erachter komen dat iets niet werkt of anders moet dan overleggen we met de klant en kiezen we een nieuwe weg.” Door een open gesprek aan te gaan en een vertrouwensband te creëren komen we tot de beste uitkomsten.  Het is ook goed voor de snelheid en het vertrouwen om de opdrachtgever mee te laten kijken en er is daardoor sneller interactie of we met elkaar op het juiste pad zitten. Zo lopen we vaak gezamenlijk door het proces heen. 

Daarnaast werken we met twee researchers per opdracht, wat ervoor zorgt dat de doorlooptijd substantieel korter is geworden met behoud van kwaliteit. Lo: “Je kunt meer mensen spreken, meer tijd voor iemand nemen en er is ruimte om met elkaar te sparren. Als één researcher nog aan het zoeken is, kan de ander al met kandidaten aan de telefoon zitten. Door deze samenwerking hebben we de kans om een breder pallet aan kandidaten te spreken." 

“Lo: Altijd transparant communiceren. Het is enorm belangrijk om de verwachtingen te managen.
Open en eerlijk zijn. Dat is waar we bij Quaestus voor staan.”
 

Ook tegen de kandidaat zijn we zo transparant mogelijk. Wij zoeken de persoonlijke touch en focussen ons op het bouwen van een relatie en het maken van een echte verbinding. Lo: “Het komt voor dat we kandidaten moeten afwijzen maar daar houdt het dan niet op. Regelmatig gaan we met ze in gesprek en kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen in de toekomst. Soms in de vorm van een nieuwe functie maar eventueel ook een leiderschapsprogramma.” Quaestus levert expertise op zowel executive search niveau als op leiderschap ontwikkeling.

Kandidaat Quaestus: “Gisteren heb ik met Lo gesproken over een openstaande vacature; prettig gesprek waarin ik goede feedback kreeg over waarom ik niet op de shortlist sta. Complimenten aan Quaestus over de stiptheid, heldere feedback en persoonlijke benadering in dit traject. Ondanks de uitkomst was dit een uitstekende customer experience."

Een partnership met de opdrachtgever

We zijn altijd op zoek naar het schaap met vijf poten en realiseren ons ook dat het een uitdaging kan zijn om die te vinden. Soms moeten we een alternatief zoeken. Agnes: “Het is een geheel proces. Opdrachtgevers willen het beste van het beste en wij gaan zoeken of diegene er is. Onderweg kom je profielen tegen die niet per se die vijf poten hebben, maar die wel perfect zouden passen om andere redenen. Dan moet je daar de opdrachtgever in mee nemen.” Op welk moment in het proces je dat kan doen is afhankelijk van de situatie. Timing is belangrijk: wanneer ga je met andere, soms creatievere, opties komen? Hoe borg je dan dat het zeker een succes wordt? Daarvoor hebben wij een uniek assessment en onboarding proces, dat op basis van de risico's (derailers) iemand in de eerste zes maanden begeleidt. Wij kunnen door ons transparante proces laten zien dat we de hele markt hebben gezien. Dan heb je ook argumenten om te zeggen: we gaan kijken naar wat er nog meer is en wat wellicht zelfs beter is. We zorgen dus dat we altijd duidelijk en transparant blijven communiceren zodat we nooit voor verrassingen komen te staan. Een goed marktonderzoek door onze researchers geeft keuze. We hanteren geen vaste, voorbewerkte lijsten maar doen een volledig marktonderzoek waarbij slimme AI tools ons helpen snel tot de kern te komen. Daarnaast kijken we ook naar leiderschapskwaliteiten. Agnes: “Het liefste plaatsen we binnen een Secure Base Leadership (SBL) organisatie ook een kandidaat die SBL beoefent. Iemand die potentieel los maakt bij zijn/haar collega's en hen stimuleert en motiveert met respect, vertrouwen en veiligheid als leidraad.”

Innovatie en ontwikkeling

We zijn actief bezig met hoe we onze data nog waardevoller, slimmer en efficiënter kunnen maken. Niks van wat wij doen staat in steen geschreven; we blijven altijd ontwikkelen. Zowel onze software als ons proces. Agnes: “We hebben een online platform dat ons helpt om waardevolle informatie weer op te halen voor een volgende procedure.” Meerdere databronnen geven informatie over de harde kenmerken, maar wij verzamelen in onze database ook de gedragsinformatie die we halen uit een interview, assessment en een gespreksverslag. Hier ligt de focus op de lange termijn en dit laat zien hoe persoonlijk betrokken we zijn bij onze kandidaten. 

Meer weten over onze visie op transparantie binnen Executive Search? Download ons Executive Search magazine.