<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

“Luisteren is niet klakkeloos doen wat er gezegd wordt.”

Herman Bramer is sinds 1 juni 2022 de CEO van Dynamo Retail Group (DRG). Bij de consument bekend onder de namen Bike Totaal en Profile ‘de fietsspecialist’ (die vanaf 2024 hun krachten zullen bundelen vanuit de naam Bike Totaal).

Het tweewieler retail bedrijf heeft een uitgebreid dienstenpakket voor meer dan 840 winkels in Nederland, België en Duitsland. De 59-jarige Bramer is nieuw in de fietsbranche, maar heeft een jarenlange ervaring op het gebied van business development, e-commerce, sales & marketing en inkoop. Hiervoor had hij diverse directie-functies bij onder meer Auping, Dexcom, Oil & Vinegar en KPN Telecom. Herman heeft een passie voor fietsen en alles wat met mobiliteit te maken heeft.

Verbinding en vertrouwen

Herman Bramer is opgegroeid in Drenthe, van zijn vader erfde hij de ondernemerszin en van zijn moeder zijn sportieve kant; Bramer is zelf een enthousiast sporter en ook wielrenner. In de verschillende banen die hij had, was hij telkens bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Het vormt een rode draad in zijn carrière: "Waar krijg ik energie van? Daar baseer ik mijn loopbaankeuzes op. Ik ben creatief en ik vind het mooi om conceptueel bezig te zijn. Ik denk in lange termijnstrategieën: hoe breng ik samen met het team het bedrijf naar een volgende fase?"

Terugkijkend heeft hij veel geleerd van zijn tijd bij Dynabyte, waar hij voor het eerst eindverantwoordelijk werd voor een groot bedrijf. "Daar volgde ik iemand op die het bedrijf is gestart. Ik heb daar geleerd hoe je een team laat groeien door meer ruimte te geven. En dat verbinding en vertrouwen heel belangrijk zijn. Transparantie vind ik erg belangrijk, zeker ook als zaken moeilijk zijn. Mensen voelen het als je juist dan oprecht bent."

Duidelijke keuzes maken

Leidinggeven op basis van verbinding en vertrouwen is een belangrijk fundament voor leiderschap. In combinatie met duidelijkheid in koers, voegt Herman toe. "Ik probeer gebalanceerde en weloverwogen keuzes te maken. Daar zitten consequenties aan en die moet je willen accepteren, anders leidt dat tot halve keuzes en grijze gebieden."

Samen met het team van Dynamo wil hij verandering en groei bereiken. "Dat betekent dat we sommige zekerheden moeten loslaten en wat meer risico’s moeten nemen." Omdat het een relatief klein hoofdkantoor is, is Bramer intensief betrokken bij de inhoudelijke kant. "Ik vind het leuk om die rol te vervullen. Daarbij let ik op de balans tussen de hoeveelheid ruimte die ik de mensen geef en hoeveel ik er zelf aan toevoeg.”

 

Bramer-quote

 

Samen met de ondernemers

In een franchise organisatie als Dynamo heeft Bramer veel contact met de ondernemers. "Ik heb de verantwoordelijkheid om heel goed te luisteren naar deze ondernemers, die vaak al decennialang hun winkel hebben. Maar luisteren is niet klakkeloos doen wat er gezegd wordt. Wij hebben de plicht er mede voor te zorgen dat de ondernemers ook op de lange termijn een gezond bedrijf hebben. We luisteren naar ieders belangen, en met hun kennis en ervaring maken we een strategisch plan voor een duurzame toekomst voor ondernemer en Dynamo."

Verdiepte strategie

De strategie van Dynamo is onlangs verdiept door te kijken naar de grote trends bij consumenten en mobiliteit. "Fietsen draagt bij aan drie grote thema's: duurzaamheid, mobiliteit en gezondheid. Fietsen in alle verschijningsvormen zijn een oplossing voor stedelijke mobiliteit en voor de leefbaarheid van steden. De fiets is ontdekt en de hele markt professionaliseert snel. Service is essentieel voor de consument, en wordt dat alleen maar meer. We moeten relevant blijven als grote speler en, naast de samenwerking met ondernemers op gebied van inkoop en dienstverlening, ook onze retail-formule blijven versterken. In die zin is het bijvoorbeeld een belangrijke stap dat we onlangs aangekondigd hebben dat we vanaf komend jaar niet langer als twee, maar als 1 nieuwe retail-formule (onder de naam Bike Totaal) verder willen gaan."

Ook kijkt Dynamo of het bedrijf voor de grootstedelijke omgeving iets anders kan bieden dan in andere plaatsen, wat meer aansluit bij de behoeftes en mogelijkheden van grootstedelijke consumenten en mobiliteit. "Verder speelt data een grote rol in de ontwikkeling. Dynamo heeft een schat aan data, wat een meerwaarde vormt voor alle ondernemers door de gerichte keuzes die we daarmee in bijvoorbeeld collectie en marketing kunnen maken."

De beloning van de afdaling

Als fietser voelt Herman zich thuis in de bergen. Het uitvoeren van een nieuwe strategie heeft voor Herman veel paralellen met het beklimmen van een berg.

"Het is hard werken om er te komen, er zijn momenten dat je denkt dat je niet vooruitkomt, momenten dat je lekker meters maakt. Als je met een groep fietst heeft iedereen zijn eigen tempo, maar wil je boven wel samen genieten van de collectieve prestatie.
Dat is een enorme inspanning, maar de beloning van het uitzicht en het afdalen zijn geweldig. Om dat te vertalen naar het bedrijf: het doel dat ik bij Dynamo voor ogen heb, is dat we over vijf jaar terugkijken en zien dat we samen met team en ondernemers sterke klimmetjes hebben overwonnen en naar die top geklommen zijn. Kortom, dat we samen nog sterker in de markt staan. Want ondernemen (en zeker ondernemen in franchise) is en blijft een teamsport!"

 

Geschreven door  Quaestus Leadership Innovators

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.