“We kunnen veel impact maken in een snelgroeiend bedrijf.”
Eerder vertelden algemeen directeur Hans van Veen en financieel directeur Jeroen van Gastel over de grote ontwikkelingen die cateraar Appèl in korte tijd doormaakte. Hoe is het voor nieuwkomers om bij zo’n snelgroeiend bedrijf te werken? Operationeel directeur Bedrijfscatering Marieke Verhoeven en directeur Data & Analytics Emiel van Bockel delen hun ervaringen.
Jullie werken relatief kort bij Appèl en komen beiden uit een andere branche. Hoe was de overstap?
Emiel: “Allereerst vind ik het een fantastisch bedrijf en een geweldige branche. Het pand straalt openheid, gastvrijheid en Brabantse gezelligheid uit, precies zoals het hier ook is. Hiervoor stond ik 25 jaar in de file naar Utrecht, nu fiets ik lekker elke dag naar mijn werk. Alles komt samen in deze nieuwe uitdaging. Koken is voor mij meer dan een hobby. Dat ik nu in deze bourgondische branche mijn passie voor koken kan combineren met mijn passie voor data is prachtig.
Marieke: “Ik kom wel uit de wereld van eten en drinken, maar zat intussen alweer drie jaar bij een retailer. Tijdens mijn gesprekken voor deze functie voelde ik het vuur diep van binnen branden, want ik had deze branche echt enorm gemist. Toen ik hier binnen kwam, voelde ik de gezamenlijke missie van Appèl en dat is: samen mensen blij maken. Door middel van eten, drinken en gastvrijheid hebben wij de mogelijkheid om levens op een positieve manier te beïnvloeden.”
Hoe zit het met het teamgevoel? Voelden jullie je snel thuis?
Emiel: “Ja, dat zit in het open karakter van dit bedrijf. Alles is erop gericht om je zo snel mogelijk thuis te laten voelen. Zo is er een uitgebreid inwerkprogramma en draai je meteen mee op de verschillende locaties. Overal waar ik kom, word ik hartelijk ontvangen. Dat is typerend voor deze organisatie.”
Marieke: “Het was een warm bad. Iedereen staat voor je klaar en is oprecht geïnteresseerd. Dat komt door de gedeelde passie voor eten en drinken. Dat geldt voor zowel de medewerkers op locatie als voor de collega’s die op het servicekantoor werken.”
Wat was jullie grootste leermoment bij Appèl?
Emiel: “In het begin wilde ik te snel gaan, dus ik moest mijn tempo aanpassen. Ik ben mij éérst gaan focussen op het meenemen van de organisatie in het belang van data door het organiseren van inspiratiessessies en het geven van demo’s. Zo heb ik collega’s meer gevoel kunnen geven bij hoe data gedreven werken kan bijdragen aan het efficiënter inrichten van processen. Mijn boodschap is dat data en mensen moeten samenwerken. Ik ben er trots op dat de zachte kant, het omarmen van data, al goed gelukt is het afgelopen half jaar. Nu ligt er de mooie uitdaging om de juiste datatools en data architectuur te gaan implementeren.”
Marieke: “Emiel weet met zijn open en optimistische persoonlijkheid mensen snel te enthousiasmeren. Wij werken graag samen en spreken elkaars taal. Ik vertrouw volledig op zijn expertise, en voor de organisatie gaat er een wereld open op het gebied van data. Vroeger werden de beslissingen meer op onderbuikgevoel gemaakt. Nu gaat het erom: hoe kunnen we data inzichten gebruiken om slimmer te gaan werken en om beslissingen te maken op basis van feiten.”
Emiel: “En ik kan op mijn beurt weer veel van Marieke leren, bijvoorbeeld over hoe je productie draait in een keuken en hoe complexe planningen werken. Als we onze twee werelden samenbrengen, kunnen we processen nóg beter optimaliseren. Zo kunnen we veel impact maken in een snelgroeiend bedrijf.”
De samenwerking verloopt dus soepel, waar zit dat in?
Emiel: “We vertrouwen op elkaars expertise en krachten. Ik denk dat Quaestus de selectie en de assessments van de directieleden heel secuur heeft gedaan. We vullen elkaar aan qua persoonlijkheid. Vervolgens zijn we goed begeleid. We kregen van Joost van de Wal van Quaestus nuttige feedback op onze rol binnen het directieteam.”
Marieke: “Uit de assessments kwam duidelijk naar voren wat onze sterke- en onze ontwikkelpunten zijn. Er werd gekeken welke competenties al sterk vertegenwoordigd zijn in het directieteam, en waar juist nog behoefte aan is. Onze ontwikkelpunten bleken al aanwezig, en onze sterke competenties zouden juist een toevoeging aan het team zijn. Door er op deze manier naar te kijken worden ieders kwaliteiten goed benut en vullen we elkaar goed aan. Hierdoor is de dynamiek binnen het directieteam positief veranderd. Emiel en ik zijn allebei extravert en toegankelijk. We geven duidelijk aan waar we heen willen en dat vinden onze collega’s prettig.”
Wat zijn jullie uitdagingen bij Appèl?
Marieke: “Een van mijn uitdagingen is om de mensen die op locatie werken te transformeren naar het DNA van Appèl. Als je een locatie van een andere cateraar overneemt, wil je dat deze medewerkers ook het Appèl DNA gaan uitstralen om zo je eigen concept neer te zetten. De opdrachtgever huurt ons namelijk in vanwege onze expertise op het gebied van gastvrijheid, vitaliteit en duurzaamheid. Wij zorgen ervoor dat onze medewerkers ondersteuning krijgen vanuit onze rayonmanagers en/of het servicekantoor en we geven ze de mogelijkheid een opleiding te volgen. Een andere uitdaging is om meer structuur aan te brengen in de leiderschapsontwikkeling van de collega's die de medewerkers op de werkvloer aansturen. Daarnaast besteden we aandacht aan facetten als verzuim terugdringen en het onboarden van mensen.”
Emiel: “Ik heb een mooie uitdagende opdracht meegekregen; om de transitie te leiden naar een data gedreven organisatie met oog voor mensen. Alles is redelijk nieuw op dit gebied bij Appèl. Dat heeft technologische voordelen omdat we alles van scratch af opbouwen. Zo kunnen we meteen met de nieuwste ontwikkelingen aan de slag. Ik zie het als een mooie en complexe puzzel waar ik graag mijn tanden in zet. Uiteindelijk draait het om de mensen. Ik ben pas tevreden als collega’s trots naar hun werk gaan omdat ze bij een innovatief bedrijf werken en zich in hun werkzaamheden gesteund voelen door data. Dat is het doel.”
* Lees hier het interview met Hans van Veen, algemeen directeur, en Jeroen van Gastel, financieel directeur, terug.