Elestor is een van de meest innovatieve bedrijven in Nederland* en is de wereld aan het veroveren met een revolutionaire oplossing voor energieopslag. De organisatie heeft de afgelopen jaren meerdere (inter-)nationale prijzen gewonnen en bewandelt een ultra snel groeipad; Elestor breidt zich in alle richtingen uit. Dagelijks werkt het gepassioneerde team van ruim 40 hoogopgeleide professionals, afkomstig uit alle delen van de wereld, aan de sterke groeiambitie van de organisatie.
Hylke van Bennekom is in 2021 bij Elestor begonnen als Chief Operational Officer en is daarnaast een van de investeerders (MBI). Hij heeft een achtergrond in technische bedrijfskunde en international business. Het grootste deel van zijn carrière heeft hij gewerkt in de semiconductor industrie waar hij veel ervaring heeft opgedaan met het opzetten van nieuwe fabrieken, logistieke locaties en het aanvoeren van supply chains binnen Europa, Amerika en Azië.
Wij vormen de wereld van morgen
“Elestor ontwikkelt en produceert zogeheten waterstof-bromide flow batterijen, die toegepast worden in combinatie met grote wind- en zonneparken. De technologie is geheel binnenshuis ontwikkeld en wereldwijd gepatenteerd.
Naarmate er meer elektriciteit opgewekt wordt door wind en zon én gaandeweg ook de fossiele centrales worden gesloten, zullen er steeds vaker en ook steeds langere periodes zijn waarin er óf veel te veel óf veel te weinig elektriciteit wordt opgewekt. Zon en wind zijn immers onvoorspelbare bronnen. De behoefte aan een batterij technologie die de elektriciteit zo economisch mogelijk kan opslaan in geval van overproductie, en weer kan vrijgeven op dagen dat er geen zon en wind is, groeit snel naarmate de energietransitie gerealiseerd wordt.
Het sleutelwoord hier is ‘economisch’. In die zin heeft Elestor een grote voorsprong op alternatieve batterijtechnologieën en vormt daarmee een essentieel onderdeel om de energie transitie überhaupt te laten slagen: Zonder goedkope opslag van elektriciteit gaat dat simpelweg niet lukken. Elestor maakt zonne- en windenergie on demand beschikbaar. Zo vormen wij de wereld van morgen.”
Technologie
De werking van deze batterij is geheel anders dan van bijvoorbeeld Lithium-ion of loodzuur batterijen: Bij de Elestor batterij wordt energie opgeslagen in twee separate tanks die een vloeistof of een gas bevatten. Als gevolg hiervan kunnen het vermogen (MW) en de capaciteit (MWh) van de batterij geheel afzonderlijk van elkaar geconfigureerd worden, en dat is hét belangrijkste onderscheid met conventionele batterijen. Deze eigenschap maakt het mogelijk om lange periodes, van ca 8 uur tot een week, op de meest economische manier te overbruggen.
Een belangrijke factor daarin is dat de batterij gebruikt maakt van de actieve materialen waterstof en broom, die beide in enorm grote reserves op de wereld voorkomen. Broom wordt in zeewater gevonden, waardoor de beschikbaarheid niet beperkt is tot enkele regio’s in de wereld, zoals voor vrijwel alle batterij chemicaliën wel het geval is. Daardoor zijn de actieve materialen die in de Elestor batterij gebruikt worden heel erg goedkoop. En dat helpt als je op zoek bent naar de goedkoopst mogelijke vorm van elektriciteitsopslag."
De grootste HBr flowbatterij producent ter wereld
“Mijn belangrijkste taak is het vormen van de operationele organisatie en met name het op grote schaal creëren van productiecapaciteit. Het bereiken van schaalgrootte is essentieel omdat daarmee de productiekosten snel en fors zullen afnemen. Uiteindelijk wordt deze batterij dan ook veel goedkoper dan de bestaande batterij technologieën.
In 2023 starten we met de bouw van een pilot fabriek en binnen enkele jaren daarna willen we doorstoten naar een gigawatt schaal productiecapaciteit. Dat maakt Elestor in één klap de grootste flowbatterij producent ter wereld.”
Iedereen in zijn kracht zetten
“Voor mij ligt de basis bij het bouwen van een sterk en toegewijd team waarin iedereen dezelfde focus heeft. Mijn taak als operationeel directeur is om kristalhelder te communiceren waar we naartoe willen en tegelijkertijd het team de middelen en mogelijkheden te verschaffen om te excelleren. Daarna wil ik alleen bijsturen waar nodig; zo zorg ik ervoor dat iedereen gezamenlijk werkt aan het doel en het succes van Elestor. Verder is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de kennis die je hebt binnen het team. Je moet iedereen in zijn kracht zetten; het team de ruimte geven om te leren, fouten te maken en weer door te gaan. In de Elestor cultuur krijg je eerder vergeving dan toestemming.
We hebben een enorm divers team en we stimuleren iedereen om mee te bouwen aan de ‘Elestor cultuur’. We zijn open, vergevingsgezind, stimulerend, enthousiast en respectvol. We dagen het team voortdurend uit om grenzen te verleggen. We gaan gezamenlijk en gedreven op zoek naar de beste oplossingen én zijn ervan overtuigd dat onze technologie disruptief is voor de energietransitie. Hier dragen we allemaal graag ons steentje aan bij.”
*naar aanleiding van een onderzoek van het Amsterdam Centre of Business Innovation (UvA) onder 600 bedrijven.