<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Sebastiaan is sinds 2020 als CCO actief bij Burg Group, een familiebedrijf gefocust op de productie en verkoop van natuurazijn, limonadesiroop en reinigingsmiddelen. Hij heeft jarenlange, internationale ervaring in leidende posities bij organisaties als Carlsberg en Unilever. Zo was hij CEO van Carlsberg Canada voordat hij bij Burg een nieuwe uitdaging vond, in lijn met zijn wens om vanuit Nederland internationaal te werken, in een andere setting en als lid van een RvB. Sebastiaan heeft een bedrijfskundige en financiële achtergrond.

Bij Burg werken we samen aan een schone erfenis

“Bij Burg focussen we ons als wereldwijde speler op zowel B2B als B2C markten met als belangrijkste vraagstukken: hoe gaan we naar de volgende groei fase, hoe worden we winstgevender, in welke landen willen we groeien en met welke product groepen? Ook willen we als organisatie duurzamer worden en verder professionaliseren. Wij hebben een duidelijk lange termijn doel voor ogen.

Het doel? Naast groei en professionalisering, investeren we in duurzaamheid en het achterlaten van een schone erfenis voor de volgende generatie. Wat we dan bedoelen met schoon? Schoon zit hem in duurzaam zijn, middels de producten die we hebben, maar natuurlijk ook hoe we deze produceren met minimale impact op de ‘environmental footprint’; echt iets achterlaten voor de volgende generatie. Zowel voor onze klanten en omgeving en ook voor de volgende generatie binnen de familie. De uitdaging is hoe we iedereen mee gaan nemen op de reis naar dat doel en kunnen laten bijdragen aan het bereiken ervan”

Mijn taak? Van push naar pull

“Om te groeien op de korte termijn is het belangrijk te luisteren naar je consumenten en klanten. Zo creëer je het bekende ‘pull effect’. Waar hebben zij behoefte aan en welke vragen hebben ze voor ons? Tegelijkertijd moeten we ons ook leidend opstellen binnen onze productcategorie. Er wordt van ons verwacht dat we met de consument en klant meedenken en dat wij met oplossingen komen waar zij nog niet over nagedacht hadden. Wij gaan dan ook met klanten in gesprek om erachter te komen wat de klant wil. En tegelijkertijd proberen wij hen te triggeren: ‘wij zien deze ontwikkelingen in de markt, hebben jullie al aan deze oplossing gedacht?’ Zo gaan wij van product push naar market pull.”

Rust, richting en vertrouwen geven, dát leidt tot succes

“Ik vind het heel belangrijk om anderen meer capabel te maken in plaats van zelf de oplossing aan te dragen. Ik krijg er veel energie van om de jongere generaties te motiveren om hun eigen verantwoordelijkheid te pakken en eigen beslissingen te maken binnen de koers die ik als leider aangeef. De basis hiervan heb ik wel meegenomen uit mijn tijd bij Unilever en Carlsberg. Daar heb ik geleerd om mensen bepaalde ‘degrees of freedom’ te bieden zodat ze hun eigen uitdagingen op kunnen lossen. Tegelijkertijd bied ik ze een vangnet voor als het niet lukt. Ik wil hen helpen het beste uit zichzelf te halen. Ik probeer rust, richting, en vertrouwen te bieden. Ik schets de kaders maar neem mensen ook vol energie mee op reis. Luisteren naar iedereen en tegelijkertijd hen voeden met de kennis die je zelf hebt opgedaan. Dat is mijn leiderschapsstijl.

Op momenten heeft de huidige dynamiek in de wereld (Covid, Oekraïne etc.) mijn leiderschapsstijl wel aangescherpt. Ik moet nu vaker de denkbeeldige rode kaart trekken en zeggen: ik weet dat dit niet leuk is en we willen ons liever op andere topics focussen, maar onze aandacht moet nu even ergens anders naartoe, bijvoorbeeld met de toename in grondstof prijzen. Ik maak dan vaker een keuze voor het hele team, maar we voeren het dan wel weer samen als team uit.”

Hoe ik iedereen binnen een bedrijf mee krijg, ongeacht leeftijd of ervaring, dat is waar ik me nog meer in wil ontwikkelen. Bij Burg werken veel mensen al een langere tijd in dezelfde rol, aangevuld met vers bloed en nieuw elan. Het is dan een leuke uitdaging om iedereen mee te nemen in de transformatie. Daarom heb ik veel tijd gestopt in: wie kunnen mijn ‘change agents’ zijn? Wie kunnen en willen samen met mij ons doel werkelijkheid gaan maken, en daarin hun collega’s ook motiveren en meenemen? Iedereen moet gaan zien dat er voor hen ook een voordeel in zit; als ze dit door hebben krijgen ze automatisch ook meer energie. Zo weet ik zeker: ons doel gaan we halen!”

Geschreven door  Quaestus Leadership Innovators

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.