<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Leiderschap vanuit rust, ruimte en reflectie

De wereld verandert steeds sneller. Allerlei nieuwe ontwikkelingen vragen in toenemende mate om onze aandacht, waardoor we niet zelden wegzakken in de hectiek van de dag. Dit terwijl er juist nu, meer dan ooit, een beroep op ons vermogen wordt gedaan om afstand te nemen en te kijken naar wat er echt nodig is.

We bevinden ons op dit moment zondermeer in een lastige periode. Nu de medische en zorg aspecten van de Corona crisis langzaam maar zeker onder controle lijken, gaan we de economische schade meer en meer merken. Veel sectoren en beroepsgroepen zullen voor langere tijd onder druk staan. Een andere benadering lijkt dan ook gewenst. Een benadering om, met alles wat zich er voor en in ons afspeelt, vanuit een andere kijk, anders te kunnen te reageren en daardoor naar andere uitkomsten toe te werken.

Wanneer je meer vanuit rust en ontspanning naar je omgeving en jezelf kan kijken, sta je namelijk meer open voor nieuwe ideeën en de mensen om je heen. Hierdoor worden bedreigingen weer kansen en ontstaat er een andere manier van werken, met meer impact.

In Zen in de Boardroom beschrijft Sake Algra, CEO bij T-Systems, hoe hij na jaren in de bestuurskamer tot het inzicht kwam dat zelfreflectie en een open houding hem meer opleverde dan controle en het opleggen van verandering. Dit gaf hem de afgelopen periode bijvoorbeeld de ruimte om meer naar de uitdagingen van zijn medewerkers en wat er thuis met ze gebeurde, verder naar de zorgen bij zijn klanten en ook breder naar de situatie van ingehuurde zelfstandigen te kijken. Hierdoor groeide zijn organisatie de afgelopen jaren niet alleen harder dan de markt, maar kwam deze ook ‘anders’ de eerste hectische maanden van deze crisis door. Vertrouwen, aandacht en ontspanning stonden daarbij centraal.

Van hieruit ontstaat een mooie link naar de Secure Base Leadership-aanpak van Quaestus, waarin veiligheid, vertrouwen en tegelijkertijd het inspireren en ontwikkelen van mensen centraal staat. Niet juist nu in een kramp schieten en vervallen in louter kostenbeperkende maatregelen, de blik vernauwen, je team en medewerkers minder ruimte gevend en gaan voor korte termijn gewin. Maar het goede doen, voor je organisatie en je klanten, vanuit een bredere context met behoud van rust en reflectie.

De grote vraag is natuurlijk; hoe kom je in een ‘state-of-mind’ waarbij je rustig en helder naar iedere situatie kunt blijven kijken? Hoe blijf je de regisseur van wat er in en om je heen gebeurt. Vaak is het daarbij wenselijk om juist niet datgene te doen wat je normaal gesproken zou doen, soms zelfs het tegenovergestelde. Ons ego zit ons namelijk niet zelden behoorlijk in de weg.

Het identificeert zich de hele dag met van alles en nog wat, waardoor je, als je onder druk komt te staan, vaak ‘in je hoofd’ gaat. Terwijl als je in staat bent om te blijven voelen wat er nu echt gebeurt, de dingen op ware grootte blijven en je zachter naar alles kunt blijven kijken. Niet alleen kun je hierdoor gemakkelijker naar een andere uitkomst toe werken, het kost bovendien minder energie en vaak wordt het ook leuker!

Deelname aan Webinar:

Dinsdag 30 juni a.s. kun je om 16.00 uur deelnemen aan het webinar 'Zen in de Boardroom' met Sake Algra, auteur en Hans van Essen, Managing Partner bij Quaestus. 

Kosten voor deelname aan dit webinar bedraagt € 27,50. Je ontvangt dan tevens het boek 'Zen in de boardroom' gratis per post na het webinar.

Aanmelden kan via info@quaestus.eu

 

Geschreven door  Quaestus Leadership Innovators

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.