<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

Een Raad van Commissarissen die stevig in zijn schoenen staat, open communiceert en goed naar zijn voelsprieten luistert, is doorgaans een baken voor een organisatie. Deze brengt immers rust in de tent. Maar hoe zeker is het Boardroomanker in tijden van grote maatschappelijke onrust, zoals bij een wild om zich heen grijpend virus dat de wereld opschudt?

COVID-19 liet zien hoe zwaar deze een wissel trekt op maatschappij en economie. Business as usual? Nu even niet. In veel sectoren waren de gevolgen van de pandemie goed voelbaar. We zagen heftige marktdynamiek en beurskoersen die verre van stabiel zijn. Onrust overheerst.

Iedere RvC ziet zich daardoor voor grote uitdagingen gesteld. Hamvraag is: hoe loodsen we de organisatie ongeschonden door tsunami’s? Welke maatregelen en aanpassingen zijn er nodig? Organisaties liggen onder het vergrootglas. De rol van de RvC wordt daarin steeds belangrijker.

Daarom de vraag: wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen voor de RvC?

Complexiteit

Een razende coronastorm aan de ene kant, maar ook veel overige complexiteit aan de andere kant. Digitalisering, geopolitiek, klimaatdoelen, et cetera.

Wet- en regelgeving

Aanpassingen in wet- en regelgeving zijn aan de orde van de dag. Per 1 juli 2021 treed de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking die meer persoonlijke gevolgen kan hebben voor een bestuurder in geval van faillissement. Wat betekent dit?

Nieuwe kennisgebieden

COVID-19 dwingt bedrijven goed naar zichzelf te kijken. Moeten nieuwe kennisgebieden worden toegevoegd om gezond te blijven? Herstructurering en innovatie vragen de aandacht.

Communicatie

Online vergaderen, de wereld heeft bewezen dat het kan. Maar videomeetings hebben ook nadelen. Door niet live in één ruimte te zijn, ontbreekt bijvoorbeeld de non-verbale communicatie, een niet uit te sluiten onderdeel van de Boardroomdynamiek.

Grotere rol

Toezichthouden is door alle ontwikkelingen meer tijd en meer energie gaan vragen. De contacten zijn intenser. Het belang van een geoliede RvC is duidelijk. Hoe komen we tot die noodzakelijke verbinding?

Het antwoord luidt: met zelfreflectie. Niet alleen de formele variant, maar vooral de minder bewuste processen die in iedere Boardroom woeden. Zelfevaluatie tot in de essentie helpt de RvC om een veilige omgeving te creëren waarin Secure Base Leadership het vanzelfsprekende fundament is.

Quaestus heeft hiervoor een hoogwaardig programma ontwikkeld, de RvC Reflection Circle. Voor moderne bestuurders die onder elkaar in kleine groepjes en onder leiding van de zeer ervaren Quaestus professionals de hobbels bespreekbaar maken en van elkaar willen leren. Om uitdagingen voor RvC nóg beter te kunnen tackelen.

Interesse?
Lees hier meer over de RvC Reflection Circle of neem contact op met Gerard Ketelaar voor meer informatie via 073 615 4700. 

Geschreven door  Quaestus Leadership Innovators

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.