Een Raad van Commissarissen die stevig in zijn schoenen staat, open communiceert en goed naar zijn voelsprieten luistert, is doorgaans een baken voor een organisatie. Deze brengt immers rust in de tent. Maar hoe zeker is het Boardroomanker in tijden van grote maatschappelijke onrust, zoals bij een wild om zich heen grijpend virus dat de wereld opschudt?
COVID-19 laat zien hoe zwaar deze een wissel trekt op maatschappij en economie. Business as usual? Nu even niet. In veel sectoren zijn de gevolgen van de pandemie goed voelbaar. We zien heftige marktdynamiek en beurskoersen die verre van stabiel zijn. Onrust overheerst.
Iedere RvC ziet zich daardoor voor grote uitdagingen gesteld. Hamvraag is: hoe loodsen we de organisatie ongeschonden door tsunami’s? Welke maatregelen en aanpassingen zijn er nodig? Organisaties liggen onder het vergrootglas. De rol van RvC wordt daarin steeds belangrijker.
Daarom: welke zijn nu op dit moment de grootste uitdagingen voor de RvC?
Complexiteit
Terwijl aan de ene kant de coronastorm raast, stapelt aan de andere kant de overige complexiteit op. Digitalisering, geopolitiek, klimaatdoelen, et cetera.
Wet- en regelgeving
Aanpassingen in wet- en regelgeving zijn aan de orde van de dag. Per 1 juli treedt de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking die meer persoonlijke gevolgen kan hebben voor een bestuurder in geval van faillissement. Wat betekent dit?
Nieuwe kennisgebieden
COVID-19 dwingt bedrijven goed naar zichzelf te kijken. Moeten nieuwe kennisgebieden worden toegevoegd om gezond te blijven? Herstructurering en innovatie vragen de aandacht.
Communicatie
Online vergaderen, de wereld heeft bewezen dat het kan. Maar videomeetings hebben ook nadelen. Door niet live in één ruimte te zijn, ontbreekt bijvoorbeeld de non-verbale communicatie, een niet uit te sluiten onderdeel van de Boardroomdynamiek.
Grotere rol
Toezichthouden is door alle ontwikkelingen meer tijd en meer energie gaan vragen. De contacten zijn intenser. Het belang van een geoliede RvC is duidelijk. Hoe komen we tot die noodzakelijke verbinding?
Het antwoord luidt: met zelfreflectie. Niet alleen de formele variant, maar vooral de minder bewuste processen die in iedere Boardroom woeden. Zelfevaluatie tot in de essentie helpt de RvC om een veilige omgeving te creëren waarin Secure Base Leadership het vanzelfsprekende fundament is.
Queastus heeft hiervoor een hoogwaardig programma ontwikkeld, de RvC Reflection Circle. Voor moderne bestuurders die onder elkaar in kleine groepjes en onder leiding van de zeer ervaren Quaestus professionals de hobbels bespreekbaar maken en van elkaar willen leren. Om uitdagingen voor RvC nog beter te kunnen tackelen.
Interesse?
Download hier de brochure of neem contact op met Gerard Ketelaar voor meer informatie via 073 615 4700.