<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=482889&amp;fmt=gif">

De food business is constant in beweging en enorm uitdagend voor organisaties en haar medewerkers. We spraken Dick de Brouwer, Operationeel Directeur bij Scherpenhuizen, over de dynamiek in de markt en op welke wijze hij zijn leiderschap heeft ontwikkeld.

“De consument is veel kritischer geworden, neemt steeds meer de regierol in en de vraag naar goed personeel is enorm.”

Dick, wat zijn voor jou dé ontwikkelingen in de foodsector van de afgelopen 10 jaar?

“Bij leveranciers en klanten zie je ten eerste een consolidatieslag plaatsvinden; ze zijn gefocust op schaalvergroting en het creëren van waarde en groei. Dit zie je ook in het aantal winkels, zowel nationaal als internationaal. Retailers willen zich daarbij ook onderscheiden met steeds meer producten, dus de complexiteit in de portfolio’s wordt groter.

De focus van organisaties binnen de food business wordt daarnaast steeds internationaler terwijl de consument steeds meer lokaal georiënteerd haar producten koopt. Dit merk je bijvoorbeeld sterk op de Franse markt; Franse consumenten kopen vaker lokale producten ter bescherming van de lokale werkgelegenheid en het steunen van de boeren. Consumenten worden tevens steeds kritischer en mondiger. Ze weten meer en stellen continu hogere eisen aan producten. Dit heeft ook te maken met bijvoorbeeld regelgeving omtrent voedselveiligheid en allergenen, maar ook met andere wettelijke eisen die worden gesteld door regeringen.

In deze dynamiek is het ook lastig om aan goede medewerkers te komen. We hebben een tijd gekend dat er een overschot aan medewerkers op de markt was en we relatief makkelijk onze vacatures ingevuld kregen. Nu is het echt een kandidatenmarkt aan het worden. Medewerkers werken daarbij vaker kortere periodes bij organisaties en de balans tussen werk/privé wordt steeds belangrijker. De jonge generatie is niet van plan om zoveel uren te gaan werken als de oudere generatie jaren heeft gedaan.

Tot slot moeten automatisering en digitalisering veel meer aandacht gaan krijgen dan in het verleden. We moeten actief bezig zijn met hoe te automatiseren en te digitaliseren om het tekort aan werknemers op te kunnen vangen”.

 

Hoe groeit Scherpenhuizen mee met de markt?

“We moeten blijven groeien en hebben daarom veel nieuwe mensen nodig. De vraag naar flexwerkers hebben we lang opgevangen met krachten uit Polen; velen werken al jaren voor ons. Nu die markt opdroogt zijn we aan het kijken op de Spaanse en Portugese markt. Hier komt echter weer een andere uitdaging bij kijken: huisvesting. We hebben zo’n 12-14 woonhuizen waar onze flexwerkers kunnen wonen maar dat is eigenlijk al te weinig. Daarom zijn we met een groot project bezig om huisvesting op grote schaal te regelen.

Ook is het belangrijk rekening te houden met de opleiding van je eigen mensen. We bieden ze veel trainingen aan en nemen ze mee in ons verhaal, onze visie en de keuzes die we maken: wat verwachten wij in de toekomst van jullie? We willen vasthouden aan wat ons groot heeft gemaakt en werken aan de juiste cultuur en betrokkenheid binnen de organisatie voor de toekomst.”

 

Hoe is jouw manier van leiding geven veranderd?

“Toen ik begon bij Mars kwam ik net van de universiteit, had geen leidinggevende ervaring en had een groep volwassen kerels onder me die echt wel wisten wat ze moesten doen. Daar heb ik behoorlijk moeten leren. Echter, dat heeft me ook geleerd dat ik het voortaan op een andere manier moest doen; meer kijken naar het team dat er staat, welke risico’s er zijn, kijken naar het individu, waar ze goed in zijn en of zij wel op de juiste plek zitten. Destijds was ik vooral bezig met het boeken van resultaten, te weinig met de (individuele) behoefte binnen het team. Als leider van die groep hadden ze op dat moment te weinig aan mij; ik zou dat nu echt anders doen, de ervaringen van die tijd gebruik ik nog steeds.

De grootste stap voor mij was dat ik opeens leiding moest geven aan managers. Ik moest weg uit de inhoud en veel meer ruimte geven; van direct naar indirect leiding geven. Mijn tweede grote stap maakte ik door toen ik van Mars naar Coroos ging: de cultuur bij Mars verwachtte van me dat ik meer losliet en afstand nam. Bij Coroos werd ik uitgedaagd veel meer hands-on leiding te geven. Dat is nu bij Scherpenhuizen hetzelfde. Dan merk je dat je verschillende stijlen van leidinggeven toe moet kunnen passen. Het is heel leuk om daarmee aan de slag te zijn.”

 

Dick de Brouwer studeerde werktuigbouwkunde in Delft waarna hij zijn professionele carrière begon bij Mars. Hier was hij 21 jaar actief in verschillende leidinggevende rollen. Hij begon als Shift Manager, heeft inkoop en verkoop gedaan waarna hij doorgroeide binnen de logistiek en planning. Uiteindelijk werd hij gevraagd om Plant Manager te worden van één van de fabrieken. Hierna maakte hij de stap naar de rol van Operatoneel Directeur bij familiebedrijf en private label producent Coroos. Na vijf jaar werd hij door Quaestus benaderd voor een directiepositie bij Scherpenhuizen waar hij sinds juni 2020 actief is. Bij deze internationaal opererende groothandel in groenten en fruit is hij als Operationeel Directeur verantwoordelijk voor o.a. logistiek, transport, het pakstation, bedrijfsbureau en facilitaire zaken.

Picture of Eveline van Rooij

Geschreven door  Eveline van Rooij

Welkom bij Quaestus

Het hoofdkantoor van Quaestus is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Met een bruisende binnenstad, bourgondische netwerkcultuur en diversiteit aan bedrijven de aangewezen plek om onze cliënten en kandidaten van dienst te zijn. 's-Hertogenbosch is tevens de scharnier tussen Zuid-Nederland en de Randstad met onze vestiging in Amsterdam. Meer weten? Neem direct contact op. Ons team staat je graag persoonlijk te woord om al je vragen te beantwoorden. Vind je het prettiger als wij contact opnemen? Laat dan een bericht achter via het contactformulier.