Pascal (41), CEO bij Ridder, is al zijn gehele carrière actief in de Food en Agri markt en heeft hierin brede ervaring kunnen opbouwen als leidinggevende. Ridder is een internationale en toonaangevende speler in de Greenhouse technology en streeft naar een autonoom functionerende kas waarbij robots en algoritmes een belangrijke rol spelen in het bereiken van een zo efficiënt en duurzaam mogelijke teelt.
Als leider moet je kunnen reflecteren om te kunnen leren. Wat zijn jouw reflecties wat betreft jouw ontwikkeling als leider?
"Normen en waarden in de samenleving veranderen, als manager moet je continu mee ontwikkelen om effectief te blijven. Zowel wat betreft duurzaamheid en inclusiviteit, maar ook wat betreft ‘simpele dingen’ zoals parttime en/of thuiswerken.
Je ziet dat de jongere generatie veel meer purpose driven is dan 10 jaar geleden. Het gaat mensen niet meer alleen over het salaris en de auto maar veel meer over de bijdrage die zij kunnen leveren aan de organisatie en de maatschappij. Ze willen impact maken. Als leidinggevende betekent dat dat je op een andere manier mensen kunt enthousiasmeren en motiveren.
Hoe je je opstelt als leider is ook afhankelijk van de rol die je hebt en kan dus geheel van de situatie afhankelijk zijn. Ik probeer mensen steeds meer te managen op het hart in plaats van het hoofd. Medewerkers die purpose driven zijn kun je niet overhalen met materialistische zaken. Zij zijn veel meer te motiveren door een duidelijke toekomstvisie te delen, hun rol hierin te beschrijven en hen de ruimte te bieden om daar een eigen invulling aan te geven."
Heeft het afgelopen crisisjaar nog invloed gehad op jouw manier van leidinggeven?
"Het is een sanity check geweest voor iedereen; hoe kan ik aan alle verwachtingen voldoen, hoe manage ik mijn work-life balans, etc. In mijn stijl van leidinggeven is daar in basis niet heel veel in veranderd. Ik heb altijd al veel oog voor de mens gehad, dat is hoe ik ben als persoon. Je moet deze manier van leidinggeven alleen wel veel meer activeren binnen je teams.
Ook moet je als bedrijf duidelijk communiceren wat je verwacht, je medewerkers vragen hoe je hen kan ondersteunen en kan zorgen voor de juiste werk/privé balans. Daar spelen leidinggevenden een belangrijke rol in, zij staan het dichts bij hun teams en kunnen hierdoor maatwerk leveren. We proberen mensen de ruimte te geven om te doen wat voor hen fijn is en dit willen we ook zoveel mogelijk voor hen faciliteren."
Wat zie jij als de belangrijkste ontwikkelingen in de Agri sector?
"Er wordt geconsolideerd binnen de keten én verspreid over alle schakels: telers, retailers en zaadbedrijven worden steeds groter omdat ze kleine spelers overnemen. Ook binnen de Agri Tech vindt een enorme consolidatieslag plaats, gepaard met een kapitaalinjectie vanuit investeringsmaatschappijen. Het is voor hen heel aantrekkelijk om Agri Tech toe te voegen aan hun portefeuille.
Daarnaast vindt er ketenverkorting plaats. Zo voegen bijvoorbeeld de traditionele groentehandelaren steeds minder waarde toe, de telers en retailers worden groter en gaan onderling zakendoen. Veel schakels van vroeger bestaan daardoor niet meer. Er is daarbij een grote behoefte aan transparantie in de keten. Zowel de consumenten als de supermarkten willen in steeds meer details weten waar hun producten vandaan komen.
De groeiende behoefte aan voedselproducten om de groter wordende populatie te voeden leidt tot slot tot een forse stap binnen de duurzame voedselproductie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ‘controlled environment agriculture’ (bijvoorbeeld telen in kassen). De nieuwste innovaties spelen een belangrijke rol: robotics en AI-technologie gaan er op termijn voor zorgen dat wat we vroeger met onze handen deden nu praktisch lab werk gaat worden: heel schoon en clean."
Benieuwd naar meer verhalen van experts binnen de Agri & Food? Lees dan eens het verhaal van Dick de Brouwer, Operationeel Directeur bij Scherpenhuizen.