Rutger Pannekoek is in februari 2022 gestart als IT Directeur bij CB (voorheen Centraal Boekhuis). Na zijn afstuderen aan de TU Delft Luchtvaart- & Ruimtevaarttechnologie, is hij zijn carrière begonnen bij Fokker Aerostructures, waarna hij al snel de overstap maakte naar KLM. Daar heeft hij de basis geleerd van change- & IT management. Daarna is hij bij het destijds snel groeiende TomTom aan de slag gegaan, waar hij hetgeen hij bij KLM had geleerd over IT management in een jonge scale-up kon toepassen en fijn slijpen. Digitale strategie en de executie daarvan is daarna een rode draad geworden in Rutgers loopbaan. Bij De Persgroep en Telegraaf Mediagroep heeft hij met het opbouwen en opschalen van de daarvoor benodigde digitale capabilities, digitale transformaties mogelijk gemaakt om daarna de succesvolle groei van een ambitieuze fintech, Franx, te helpen realiseren.
No-nonsense professionals
Rutger vindt het fijn dat hij in zijn rol bij CB een mooie maatschappelijke functie met een uitdagende job kan combineren. “CB doet feitelijk nog steeds waar het ruim 150 jaar geleden voor is opgericht. Enerzijds zijn we er voor het collectief van uitgevers en anderzijds voor het collectief van boekhandels. Dat zijn tevens nog steeds onze aandeelhouders. Wij slaan voor hen centraal boeken op en distribueren deze over heel Nederland en Vlaanderen. Inmiddels niet meer alleen fysieke boeken, maar ook digitale- en luisterboeken, printing on demand en alle digitale voorzieningen en services hier omheen. Wat CB mooi maakt is dat je overal de liefde ziet voor het boekenvak en de maatschappelijke rol die we daarin vervullen. We helpen en stimuleren mensen om meer te gaan lezen en zijn uiteraard gefocust op duurzaamheid. Daarnaast maken we in de logistieke wereld duidelijk het verschil door betrouwbaar, voorspelbaar, transparant en integer te zijn. We zijn echt no-nonsense professionals.”
Mijn taak? Een digitale strategie
“De uitdaging bij CB past perfect in die rode draad, omdat daar ook een digitale strategie geformuleerd, en tot executie gebracht dient te worden. Wat de uitdaging bij CB extra interessant maakt, is dat we een degelijk, maar verouderd, IT landschap gaan moderniseren tot een omgeving waarmee CB marktsegmenten zoals de educatieve markt, buitenlandse boeken, digitale distributie en “printing on demand” aan kan vliegen. Een andere drijfveer is de noodzaak om beter gebruik te maken van data voor onder andere het voorspellen van vraag en aanbod en het steeds efficiënter maken van de logistieke operatie. Waar we het verschil niet kunnen maken door zaken zelf te doen, zetten we zwaar in op SaaS oplossingen; ‘low code’ waar we zelf oplossingen voor willen bouwen, AWS en een moderne data architectuur. De kunst die ik uit mijn eerdere ervaringen meeneem is om juist dát te moderniseren, terwijl je steeds business waarde blijft toevoegen.”
Het gaat vooral om de executie
“Om de moderne technologieën optimaal te benutten is het dus nodig om nieuwe capabilities op te bouwen, en dat in een krappe arbeidsmarkt. Het vergt een holistische benadering. We brengen nieuwe technologie, moderne manieren van werken, een daarbij passende organisatiestructuur en mensen bij elkaar, ontwikkelen die sporen parallel én houden ze in sync. Mijn rol als leider daarin is om een vergezicht en de weg daarnaartoe te schetsen, kaders te geven, mensen te inspireren en in staat te stellen om mee te ontwikkelen en hun verantwoordelijkheid te nemen. De eerste resultaten zijn al zichtbaar: als een olievlek zie je steeds meer mensen opstaan die kansen zien en actief bijdragen aan de transitie. Het voorraadbeheer doen we inmiddels met een applicatie die in Outsystems is ontwikkeld en gebruik maakt van geavanceerde algoritmes én we zijn begonnen met het, door middel van API’s, ontvlechten van het complexe landschap.”